Zakończył się cykl 24 warsztatów JAK ZDROWO GOTOWAĆ

Warsztaty z zakresu technik zdrowego gotowania były kontynuacją wcześniej przeprowadzonych szkoleń dla 50  Kół Gospodyń Wiejskich, które czynnie włączyły się do pomocy w organizacji Akademii Zdrowego Żywienia w ramach projektu “Twoje Serce, Twoim Życiem”.

Dodatkowo zaproszono również pozostałe Koła i łącznie w warsztatach wzięło udział 69 KGW. W 24 zajęciach, które odbywały się cyklicznie na terenie każdej gminy, każdorazowo brało udział od 16 – 30 gospodyń. Łącznie warsztaty ukończyło 390 pań. Mistrzem zdrowej sztuki kulinarnej był zwycięzca programu Hell’s Kitchen – Damian Marchlewicz. Szkolenia podzielono na moduły, oparte przede wszystkim na praktycznym przygotowaniu m.in. takich potraw jak: Carpaccio z piersi kaczki z pieczonymi burakami, orzechami, kozim serem i oliwą z pestek dyni czy sałatki rzymskiej z piersią z kurczaka, pomidorami, ogórkiem, anchois i domowym majonezem z parmezanem. Na podstawie tak rozbudowanych dań panie poznawały ilościowe i jakościowe składy poszczególnych produktów, które są zdrowe i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Na zakończenie zajęć odbywała się degustacja, podczas której każdy uczestnik zajęć mógł skosztować i ocenić przygotowane posiłki.

Gorące podziękowania dla wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich, które pomagały w organizacji warsztatów, udostępniając organizatorom lokale.

Poniżej przedstawiamy przepisy przygotowywanych potraw wraz z materiałami edukacyjnymi.

Warsztaty Kulinarne Jak Zdrowo Gotować

Przepisy I Materiały Dla Uczestników Warsztatów Kulinarnych

Galeria zdjęć: